Amiodarone-associated bilateral optic neuropathy: a case report: Bilateralna optikonevropatija po zdravljenju z amiodaronom - prikaz primera - Bečić Turkanović, Anela; Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Amiodaron je antiaritmik, ki se v klinični praksi pogosto predpisuje. Kljub pogosti uporabi pa so znani številni neželeni učinki; povzroča okvaro pljuč, ščitnice, kože, živčnega sistema, jeter in oči. Med očesnimi zapleti so najpogosteje opisovani roženični mikrodepoziti, v redkih primerih pa lahko pride tudi do optikonevropatije. Namen prispevka je predstaviti primer bilateralne toksične optikonevropatije tri mesece po uvedbi terapije z amiodaronom, ki je eden izmed redkih neželenih učinkov zdravljenja z amiodaronom. Poročilo o primeru: Predstavljen je primer 51-letnega bolnika, ki je bil hospitaliziran na Očesnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor zaradi poslabšanja vida najprej na desnem nato še na levem očesu. Pri bolniku je bila tri mesece pred sprejemom zaradi motenj ritma po prebolelem perikarditisu uvedena terapija z amiodaronom. Opravljeni so bili kompletni oftalmološki pregled in ostale preiskave za izključitev znanih vzrokov optikonevropatije. Ob sprejemu je bolnik navajal meglen vid desnega, čez 7 dni pa še levega očesa. Razen obojestranske korneje verticilate in edema optičnega diska je bil oftalmološki pregled v mejah normale. Tako statična kot kinetična perimetrija sta pokazali obojestranske izpade v vidnem polju. Fluoresceinska angiografija in OCT preiskava papil sta pokazali eksudacijo na papilah vidnih živcev. Sedmi dan hospitalizacije je bila terapija z amiodaronom ukinjena. V naslednjih tednih je prišlo do izboljšanja subjektivnih težav. Edem leve papile se je resorbiral 3,5 tedna, desne pa 5 tednov po ukinitvi terapije z amiodaronom. Kinetična in statična perimetrija sta pokazali izboljšanje vidnega polja 10 tednov po ukinitvi terapije z amiodaronom. Zaključek: Toksična optikonevropatija, povzročena z amiodaronom, ima klinično sliko podobno nearteritični sprednji ishemični optikonevropatiji (NA-AION). Pomembno je, da toksično optikonevropatijo prepoznamo, saj lahko s prekinitvijo izpostavljenosti toksinu preprečimo ireverzibilne okvare optičnega živca in posledično vida. Zaradi pogoste klinične rabe amiodarona bi bile, kljub relativno redki incidenci toksične optikonevropatije, priporočljive redne letne kontrole pri oftalmologu.