Complications of gastroesophageal reflux disease: 10-year experience: Zapleti gastroezofagealne refluksne bolezni: 10-letne izkušnje - Hojski, Aljaž; Crnjac, Barbara; Vuletić, Filip; Crnjac, Anton (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Gastro-ezofagealna refluksna bolezen (GERB) je pogosta bolezen sodobnega časa, ki nastane zaradi kroničnega zatekanja želodčne vsebine v požiralnik. Vzrok sta neravnovesje med škodljivimi in varovalnimi dejavniki sluznice požiralnika in motnja v delovanju spodnjega požiralnikovega sfinktra (LES). Prehodna sprostitev LES, ki se pojavlja pogosteje in traja dlje kot je fiziološko normalno, je glavni vzrok za nastanek GERB-a. Škodljive učinke refluksa poslabšata motena peristaltika požiralnika, ki ne zmore sproti čistiti požiralnika pri motilitetnih motnjah požiralnika in moteno praznjenje želodca pri velikih hiatalnih kilah ali peptičnih ulkusih. Tipični simptomi GERB-a so pekoč občutek ali bolečina za prsnico, vračanje grenke ali kisle želodčne vsebine v žrelo, redkeje odinofagija in ekstraezofagealni znaki, kot so nekardiogena prsna bolečina, kronični kašelj in hripavost. Metode: Pregled literature in kliničnih primerov v 10-letnem obdobju na Oddelku za torakalno kirurgijo UKC Maribor. Rezultati: V članku predstavljamo 10-letne izkušnje s kirurškim zdravljenjem GERB-a in njegovih zapletov. Zdravljenje refluksnega ezofagitisa in z GERB-om pogojene astme, ni v domeni kirurga. Kirurško zdravljenje je indicirano pri pasažnih ovirah in v primerih, ko GERB-a ni mogoče obvladovati z medikamentozno terapijo. V desetih letih (2006 – 2015) smo opravili 928 posegov za odpravljanje in preprečevanje zapletov GERB-a. Zaključek: Znani so številni možni zapleti GERB-a, med katerimi sta posebej nevarna razvoj Barrettovega požiralnika kot prekancerogenega stanja sluznice požiralnika in razvoj žleznega karcinoma distalnega dela požiralnika. Ob zdravljenju osnovne bolezni je potrebna natančna diagnostična obdelava obolelih, saj je klinična slika GERB-a velikokrat podobna težavam povezanih z drugo torakalno patologijo.