Elective caesarean section after 39 weeks gestation and the influence on neonatal morbidity: Does a strict policy really help? Elektivni carski rezi po 39. tednu nosečnosti in njihov vpliv na neonatalno obolevnost: Ali stroga pravila resnično pomagajo? - Mujezinović, Faris (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Z raziskavo želimo oceniti, koliko je strogo upoštevanje strokovnih priporočil, v skladu s katerimi se elektivni carski rez zaradi zniževanja stopnje dihalnih težav pri terminskih novorojenčkih opravlja po 39. tednu nosečnosti, vplivalo na odstotek posegov pred 39. tednom nosečnosti in stopnjo dihalnih težav pri novorojenčkih. Metode: Analizirali smo podatke nosečnic z elektivnim carskim rezom v terminu (po 37. tednu nosečnosti) v obdobju od 1. januarja 2007 do 31. decembra 2016. Skupino smo razdelili na dve podskupini (“Pred” in “Po” ukrepu). Primerjali smo stopnjo elektivnih carskih rezov pred 39. tednom nosečnosti, stopnjo neonatalnih dihalnih težav in sprejemov novorojenčkov v neonatalno intenzivno enoto. Rezultati: 1.881 elektivnih carskih rezov je bilo narejenih po 37. tednu nosečnosti (1.083 (57,6%) v podskupini “Pred” in 798 (42,4%) v podskupini “Po”). V “Po” skupini je bilo za 9,8% manj posegov pred 39. tednu nosečnosti (p < 0,0001). 30 novorojenčkov je imelo različne dihalne težave (3 so imeli respiratorni distresni sindrom). 22 (2,3%) in 8 (1,00%) novorojenčkov z dihalnimi težavami je bilo v “Pred” in “Po” podskupini (1,3% razlika; p = 0,08). 6 od 30 (20,0%) novorojenčkov je bilo premeščenih na neonatalno intezivno enoto (4 od 22 (18,2%) v “Pred” in 2 od 8 (25,0%) v “Po” podskupini). Zaključek: Ukrep je znižal stopnjo elektivnih carskih rezov pred 39. tednom nosečnosti. Videti je, da ukrep znižuje tudi stopnjo neonatalnih dihalnih težav, čeprav je njihova stopnja v naši ustanovi bila nizka že pred ukrepom.