Systemic errors in clinical studies / Sistemske napake kliničnih raziskav - Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Kljub skrbnemu planiranju in izvajanju kliničnih raziskav se ne moremo izogniti sistemskim napakam v samem postopku raziskave. Omenjene napake v klinični raziskavi lahko vodijo do zaključkov, ki niso realni; razlike lahko povečamo, pomanjšamo ali celo obrnemo. Ugotovitev vzroka napak in njihov obseg so izjemnega pomena za klinično raziskavo. Večja je sistemska napaka ali »bias«, večja je možnost za napačne statistične rezultate. Sistemske napake so tako stalna nevarnost za klinične raziskave. Raziskava, pri kateri je prisotna vsaj ena sistemska napaka, velja za neustrezno.