Progressive muscle weakness due to lumbar disc herniation in pregnancy: A case report: Progresivni mišični izpad zaradi hernije medvretenčne ploščice v nosečnosti: prikaz primera - Rečnik, Gregor (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Ukleščenje korenine ledvenega živca zaradi hernije medvretenčne ploščice se v nosečnosti redko pojavi. Ustrezno ukrepanje temelji na pomoči nosečnici in sočasni zaščiti ploda. Poročilo o primeru: Predstavljen je primer 35–letne ženske v 15. tednu nosečnosti s hudo bolečino in z znaki progresivne mišične oslabelosti zaradi hernije medvretenčne ploščice na nivoju L4–L5. Z namenom odprave bolečin in preprečitve trajne nevrološke okvare je bila opravljena kirurška dekompresija. Zaključek: Zdravljenje hernije medvretenčne ploščice v nosečnosti je v večini primerov konzervativno. Redko je v primeru nevarnosti trajne nevrološke okvare potreben operativni poseg, pri katerem moramo upoštevati specifičnosti fiziološkega stanja nosečnice in ploda.