Infracochlear approach to the petrous apex: a report of two cases: Pristop do vrha petrozne kosti pod polžem: prikaz dveh primerov - Rebolj, Janez; Milojković, Vojin; Cvetić, Goran (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Namen prispevka je predstaviti infrakohlearni pristop k petroznemu apeksu temporalne kosti. Poročilo o primeru: Infrakohlearni pristop smo izvedli pri bolniku s holesterinskim granulomom in bolnici s plazmocitomom. Dostopali smo skozi zunanji sluhovod, dvignili timpanomeatalni reženj in zvrtali trikotno/ pravokotno okno, ki je omejeno z notranjo karotidno arterijo, jugularno veno in okroglim oknom polža, vse do petroznega apeksa. Zaključek: Infrakohlearni pristop k petroznemu apeksu je varna operacija, ki omogoča ohranitev struktur zunanjega sluhovoda in srednjega ušesa. Je najbolj direktna in najmanj invazivna operacija za pristop k petroznemu apeksu. Opisan pristop je primeren tako za drenažo kot za biopsijo procesa v petroznem apeksu temporalne kosti.