Comparison of sensitivity of lung ultrasound and chest x-ray imaging for the diagnosis of community-acquired pneumonia in children: Primerjava občutljivosti ultrazvoka in rentgenskega slikanja pljuč za diagnosticiranje zunajbolnišnične pljučnice pri otrocih - Berce, Vojko (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Ultrazvok pljuč se šele v zadnjem času uveljavlja kot primerna metoda za diagnosticiranje zunajbolnišnične pljučnice (ZBP) pri otrocih. Ker pa uporabnost ultrazvoka pri različnih vrstah pljučnice še ni dobro raziskana, smo v naši študiji primerjali občutljivost ultrazvoka in rentgenskega slikanja pljuč za diagnosticiranje etiološko različnih vrst ZBP pri otrocih. Metode: Izvedli smo prospektivno študijo, v katero smo vključili 166 otrok, ki so bili hospitalizirani zaradi ZBP. Bolnike smo glede na izvide laboratorijskih in mikrobioloških preiskav razdelili v skupine z bakterijsko (n=80), atipično bakterijsko (n=32) in virusno (n=54) pljučnico. Pri vseh bolnikih smo ob sprejemu opravili ultrazvok pljuč in rentgensko slikanje prsnega koša. Rezultati: Z ultrazvokom pljuč smo prikazali pljučnico pri 161 (97.0%) bolnikih, z rentgenskim slikanjem prsnega koša pa pri 137 (82.5%) bolnikih, (<0.01). Izračunana senzitivnost ultrazvoka je 97.0% (95% CI, 93.1% - 99.0%), senzitivnost rentgenograma pljuč pa 82.5% (95% CI, 75.9% - 88.0%), p<0.01. Pri podskupini otrok z bakterijsko pljučnico je bila le-ta z ultrazvokom vidna pri 79 (98.7%) na rentgenogramu pa pri 67 (83.8%) bolnikih (p<0.01). Pri podskupini z atipično bakterijsko pljučnico je bila le-ta vidna z ultrazvokom pri 30 (93.8%), na rentgenogramu pa pri 28 (87.5%) bolnikih (p=0.69). Pri bolnikih z virusno pljučnico je bila le-ta na ultrazvoku vidna pri 52 (96.3%), na rentgenogramu pa pri 42 (77.8%) bolnikih (p<0.01). Zaključek: Rezultati naše raziskave potrjujejo, da je ultrazvok pljuč odlična metoda za diagnosticiranje ZBP pri otrocih. Ultrazvok je v primerjavi z rentgenskim slikanjem pljuč vsaj enako občutljiv pri vseh vrstah pljučnice in bo v prihodnosti verjetno postal metoda izbora pri otrocih z ZBP.