Polyarteritis nodosa in a 6-year-old girl – a case report and overview of current management techniques of the disease in paediatric patients: Nodozni poliarteritis pri 6-letni deklici – prikaz primera in pristop k obravnavi pediatričnih bolnikov - Marčun Varda, Nataša; Močnik, Mirjam (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: V članku predstavljamo redek primer 6-letne deklice z nodoznim poliarteritisom (PAN), trenutna priporočila o sodobni obravnavi in zdravljenju in nove raziskave na tem področju. Slednje so pri otrocih potrebne zaradi jasne opredelitve prezentacije bolezni, odgovora na zdravljenje in prognoze. PAN je redka oblika vaskulitisa pri otrocih, ki prizadene srednje velike in majhne žile. Klinični potek je na začetku lahko zelo nespecifičen in prikrit in kot tak predstavlja diagnostični problem. Metode: Uporabili smo naslednjo metodo: prikaz klinične slike bolnice, izvidov opravljenih preiskav, poteka njene obravnave ter pristopa k obravnavi, zdravljenju in spremljanju teh bolnikov. Rezultati: Diagnoza pri deklici je bila potrjena z laboratorijsko in morfološko diagnostiko. Uvedli smo zdravljenje s kortikosteroidi in mikofenolat mofetilom, kar je vodilo v klinično izboljšanje, deklica pa potrebuje nadaljnje sledenje. Zaključek: Zgodnja diagnoza in pravočasen začetek zdravljenja sta za dobro prognozo in preprečevanje hudih nepopravljivih posledic te bolezni izrednega pomena. Za izboljšanje obravnave redkih pediatričnih bolnikov so potrebne nove multicentrične raziskave.