Surgical treatment in severely immunocompromised patient with invasive fungal infection: Kirurško zdravljenje imunokompromitiranega bolnika z invazivno glivično okužbo - Skok, Kristijan; Vidovič, Damjan; Gačevski, Goran; Veingerl, Bojan; Auda, Jure; Crnjac, Anton (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: V prispevku želimo prikazati primer uspešnega kirurškega zdravljenja hudo imunsko oslabelega bolnika z invazivno glivično okužbo. Prikaz primera: Na Oddelek za torakalno kirurgijo je bil zaradi nenadnega težkega dihanja sprejet 58-letni bolnik, sicer 30 let kadilec. RTG PC je govoril v prid obsežnega pnevmotoraksa. Šlo je za bolnika z znanim T-celičnim limfomom, B-limfomom tipa MALT, kronično obstruktivno pljučno boleznijo ter stanjem po kemoterapiji in radioterapiji. V času hospitalizacije se je bolnikovo stanje začelo slabšati. Odkrili smo spremembe na pljučih, ki so v kombinaciji z laboratorijskimi izvidi govorile v prid glivični okužbi. Po odvzemu kužnin se je izkazalo, da gre za glivično okužbo z Aspergillus fumigatus. Po predhodni konzultaciji z drugimi specialisti smo opravili kirurški poseg. Opravljena je bila »video assisted toracoscopic surgery«, nato pa torakotomija z ekscizijo apeksa desnih pljuč (tumorja in bule) s hemostazo po poškodbi interkostalne arterije. Končno diagnozo smo postavili na podlagi mikrobioloških in histopatoloških izvidov. Uvedena je bila primerna antimikotična terapija z vorikonazolom. Po kontrolnem CT-ju, ki ni pokazal novih sprememb ali progresa bolezni, smo bolnika v hemodinamsko stabilnem stanju z novo terapijo odpustili v domačo oskrbo. Zaključek: Kljub slabim napovednim dejavnikom je bil operativni poseg učinkovit in bolnikovo stanje se je zelo izboljšalo.