Speech by the UM Rector Professor Zdravko Kačič, PhD 15th Anniversary of the Faculty of Medicine of the University of Maribor / Nagovor rektorja UM prof. dr. Zdravka Kačiča 15. obletnica Medicinske fakultete UM - Kačič, Zdravko (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Vemo, kako pomembno je zdravje in z njim povezana skrb za zdrav način življenja, zato razumemo pomen latinskega pregovora: »Če nimaš zdravnika, naj bodo tvoji zdravniki vedra duša, počitek in zmerno življenje.« Vendar pa si danes v urbanem okolju razvite družbe, ko nam je skoraj vse dosegljivo na roko, težko predstavljamo težke situacije milijonov ljudi po svetu, ki nimajo na voljo najosnovnejših zdravstvenih storitev. Prav tako si težko predstavljamo npr. srednjeveško situacijo enega najpomembnejših reformatorjev medicine Paracelsusa, ki je po končanem študiju medicine potoval in deloval kot nekakšen »potujoči zdravilec« ter trdil, da zdravnik mora biti popotnik, ki mora poiskati stare ženice, cigane, čarodeje, klateže, stare razbojnike in podobne izobčence, od katerih se lahko veliko nauči.