Endometrial cancer in young woman: Adenokarcinom endometrija pri mladi ženski - Repše Fokter, Alenka (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Rak endometrija je pogosto maligno obolenje, za katerega učinkovita presejalna metoda ne obstaja. Odkrijemo ga večinoma takrat, ko se pojavijo simptomi. Obolevajo starejše ženske. Pri mladih ženskah pred 40. letom je ta bolezen izjemno redka, zato še toliko manj pomislimo nanjo, še posebej, če je ženska brez simptomov. Kadar so v brisih materničnega vratu vidne endometrijske celice, jih opišemo in analiziramo, je pa občutljivost in pozitivna napovedna vrednost Pap testa v odkrivanju raka endometrija nizka. Poročilo o primeru: Predstavljamo primer 30-letne ženske, ki razen nerednih menstruacij ni imela ginekoloških težav, bila pa je prekomerno prehranjena. Na rednem preventivnem pregledu je bil odvzet tudi bris materničnega vratu, v katerem so bile prisotne atipične endometrijske celice, sumljive za karcinom. Z UZ preiskavo so ugotovili policistična jajčnika, endometrij pa je bil zadebeljen. Po frakcionirani abraziji in histološkem pregledu je bila postavljena diagnoza endometrioidnega adenokarcinoma. Opravljena je bila histerektomija z odstranitvijo obojestranskih adneksov in pelvična limfadenektomija. Dokončni histološki izvid je potrjeval dobro diferencirani endometrioidni adenokarcinom z invazijo 2 mm v miometrij. Zaključek: Čeprav je rak endometrija bolezen starejših, lahko za njim zbolijo tudi mlajše ženske. Prisotnost atipičnih endometrijskih celic v brisih materničnega vratu nam je lahko v veliko pomoč pri njegovem odkrivanju in terja natančno diagnostično obdelavo. Zavedati pa se moramo, da normalen bris ne izključuje te bolezni.