Henoch-Schönlein purpura in adulthood: Henoch-Schönleinova purpura pri odraslem - Skačej, Helena; Holc, Iztok; Pahor, Artur (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Henoch-Schönleinova purpura pri odraslem. Izhodišča: Henoch-Schönleinova purpura (HSP) je sistemsko vnetje sten malih žil, ki najpogosteje prizadene otroke. Odrasli obolijo redko, potek bolezni pa je pri njih lahko življenjsko ogrožujoč. Za HSP je značilna tetrada kliničnih znakov, ki zrcali okvaro kože, sklepov, prebavnega trakta in ledvic. Pri postavitvi diagnoze je potrebno upoštevati zastavljena diagnostična merila. Učinkovito specifično zdravljenje bolezni pri otrocih in odraslih še ne obstaja. Kljub temu pa je pri težjem poteku z agresivnejšim terapevtskim pristopom možno doseči stabilno klinično sliko. Prikaz primera: Predstavljen je primer 59-letnega imunsko neprizadetega bolnika, pri katerem je bila potrjena izjemno težka oblika HSP. Razpravljamo o epidemiologiji, etiopatogenezi, klinični sliki, diagnostičnih postopkih, diferencialni diagnozi, zdravljenju in prognozi te bolezni. Zaključki: Pri bolniku je bilo uvedeno zdravljenje s kortikosteroidi, humanimi polispecifičnimi imunoglobulini ter citostatiki. Doseženo je bilo zadovoljivo začasno izboljšanje bolezni.