Inflammatory pseudotumor simulating malignancy: a rare complication after total hip arthroplasty: Malignomu podoben vnetni pseudotumor: redek zaplet popolne artroplastike kolka - Repše-Fokter, Alenka; Fokter, Samo Karl (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Malignomu podoben vnetni pseudotumor: redek zaplet popolne artroplastike kolka. Namen: Tujkov drobir, ki nastaja po vstavitvi popolne kolčne endoproteze, povzroča neželene lokalne odgovore gostitelja. Prispevek poroča o izraziti obliki takšnega odgovora bolnika, pri katerem je po popolni artroplastiki levega kolka prišlo do naraščajoče stegenske bolečine, izgube mišične moči in odrevenelosti. Metode: Računalniška tomografija spodnjega dela trebuha in medenice bolnika je pokazala veliko cistično tvorbo. Ocenili smo jo kot maligni tumor. Z aspiracijsko biopsijo ciste smo dobili sivo-zeleno tekočino, s citološko preiskavo je bil ugotovljen nekrotični drobir brez malignih celic. Z biopsijo smo potrdili nekroze in obilno granulacijsko tkivo tujkovega tipa z drobirjem, ki je pod polarizacijskim mikroskopom značilno lomil svetlobo. Rezultati: Med kirurško odstranitvijo cistične tvorbe smo opazili defekt kostnine notranje stene kolčnice. Po uspešni revizijski artroplastiki in uporabi homolognih kostnih presadkov so bolnikove težave izzvenele. Zaključki: Vnetna reakcija tujkovega tipa na obrabne delce endoproteze lahko povzroči rast medeničnega tumorja in posledične simptome. Citološka in histološka preiskava tumorja ali njegove tekoče vsebine lahko pomaga razložiti klinično sliko in izvide slikovnih diagnostičnih preiskav.