Alveolar hemorrhage after treatment with combined antiplatelet and anticoagulation therapy before and during primary coronary intervention in acute coronary syndrome with ST elevation: A case report : Alveolarna krvavitev kot zaplet po kombiniranem zdravljenju z antiagregacijskimi in antikoagulantnimi zdravili pri primarni koronarni intervenciji pri bolniku z akutnim koronarnim sindromom z elevacijo ST veznice – prikaz primera - Kirbiš , Simona; Sinkovič, Andreja (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Alveolarna krvavitev kot zaplet po kombiniranem zdravljenju z antiagregacijskimi in antikoagulantnimi zdravili pri primarni koronarni intervenciji pri bolniku z akutnim koronarnim sindromom z elevacijo ST veznice. Z antiagregacijskim in antikoagulantnim zdravljenjem začnemo pri bolnikih z akutnim koronarnim sindromom (AKS) z elevacijo ST veznice že pred primarno koronarno intervencijo (PCI). Eptifibatid je zaviralec glikoproteinskih receptorjev IIb/IIIa na membrani trombocitov in ga pogosto uporabljamo skupaj s standardnim heparinom za preprečevanje tromboz po PCI. Krvavitve so zaplet po PCI in se najpogosteje pojavijo na vbodnem mestu in so pogostejše pri starejših bolnikih. Alveolarna krvavitev je redek zaplet po kombiniranem zdravljenju z antiagregacijskimi in antikoagulantnimi zdravili. Opisan bo primer 43-letnega kadilca, ki se je zdravil zaradi miokardnega infarkta z dvigom veznice ST. Pred primarno PCI je prejel standardni heparin in dvojno antiagregacijsko terapijo. Kakšnih 5 minut po intrakoronarni aplikaciji eptifibatida so se pojavile hemoptize. Potrebna je bila intubacija, mehanična ventilacija, transfuzija koncentriranih eritrocitov in ukinitev vseh antikoagulantnih sredstev. Alveolarna krvavitev je življenje ogrožujoč zaplet po PCI in zahteva intenzivno in hitro zdravljenje.