Results of treatment of painful vertebral fractures by kyphoplasty or conservative symptomatic management: a prospective nonrandomized controlled study: Rezultati zdravljenja bolečih vretenčnih zlomov: prospektivna, ne-randomizirana primerjava med kifoplastiko in simptomatskim zdravljenjem - Strahovnik, Andrej; Fokter, Samo K. (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Rezultati zdravljenja bolečih vretenčnih zlomov: prospektivna, ne-randomizirana primerjava med kifoplastiko in simptomatskim zdravljenjem. Namen: S pričujočo študijo smo želeli primerjati rezultate zdravljenja bolečih vretenčnih zlomov pri bolnikih s primarno osteoporozo. Zdravljenje z balonsko kifoplastiko smo primerjali z zdravljenjem na konzervativen način. Metode: Polovico bolnikov smo zdravili z balonsko kifoplastiko, polovico pa simptomatsko (analgetiki, mirovanje, torako-lumbo-sakralna ortoza). Rezultate smo ovrednotili z merjenjem bolečine po vizualni analogni lestvici (VAS), oceno stopnje aktivnosti (VAS), potrebo po počitku v postelji, točkovnim sistemom SF-36, zadovoljnostjo bolnika s prejetim zdravljenjem in z rentgenskimi spremembami. Rezultati: Pred zastavljenim zdravljenjem so vsi bolniki imeli hude bolečine v hrbtenici, ki so jih v vsakdanjih aktivnostih omejevale. V skupini, zdravljeni s kifoplastiko, smo ugotovili statistično pomembno izboljšanje (P<0,05) v oceni osteoporoboleč ine in funkcionalnih parametrih. V skupini, zdravljeni na konzervativen način, smo opazili zgolj blago izboljšanje. V skupini, zdravljeni s kifoplastiko, smo opazili povečano višino telesa zdravljenega vretenca, v skupini, zdravljeni konzervativno, pa se je višina telesa vretenca v opazovalnem obdobju zmanjšala. Zaključek: S kifoplastiko lahko, v primerjavi s konzervativnim načinom zdravljenja, pričakujemo boljši izhod zdravljenja v smislu morfologije zlomljenega vretenca, bolnikovega zadovoljstva, bolečine, stopnje aktivnosti in splošne percepcije zdravja.