Supercritical CO2 , a clean alternative to traditional methods of processing polymeric biomaterials: Superkritični CO2, čistejša alternativa tradicionalnim metodam procesiranja polimernih biomaterialov - Aionicesei, Elena; Škerget, Mojca; Knez, Željko (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Superkritični CO2 , čistejša alternativa tradicionalnim metodam procesiranja polimernih biomaterialov. Za pripravo biomedicinskih pripomočkov se uporabljajo različni sintetični in naravni polimeri, ki jih je običajno potrebno staliti ali procesirati z uporabo organskih topil. Te tradicionalne metode procesiranja lahko vplivajo na učinkovitost vključevanja bioaktivnih komponent, kot so zdravila in beljakovine, v polimerno strukturo. Tem slabostim se lahko izognemo z uporabo superkritičnih fluidov kot topil ali plastifikatorjev. Kot potencialni plastifikator pri procesiranju polimerov je zanimiv predvsem superkritični ogljikov dioksid (scCO2), in sicer za pridobivanje mikrokroglic, mikrokapsul, pen, membran in kompozitov polimer/droga. Metoda ima pred ostalimi tehnikami pomembne prednosti, saj ne vključuje uporabe škodljivih organskih topil, procesiranje poteka pri blagih pogojih, hkrati pa omogoča enostavno kontrolo morfologije delcev in pen preprosto s spreminjanjem tlaka in temperature. ScCO2 hkrati predstavlja tudi alternativo običajnim postopkom sterilizacije medicinskih pripomočkov. Zahteve na področju biomaterialov so specifične in postajajo s časom vedno strožje, zato predstavlja tehnika procesiranja polimerov s scCO2 obetavno alternativo klasičnim metodam tkivnega inženiringa ter metodam za pridobivanje nosilcev, ki omogočajo kontrolirano sproščanje zdravil.itor replikacije Pseudorabies virusa v okuženih celicah.