Predictors for guideline-nonadherence with antithrombotic therapy in outpatients with chronic atrial fibrillation: Napovedniki antitrombotične terapije pri ambulantnih bolnikih s kronično atrijsko fibrilacijo, ki odstopa od smernic zdravljenja - Bücheler, Reinhild; Meisner, Christoph; Bösel, Ruth; Fux, Richard; Jägle, Christine; Danielyan, Lusine; Schwarz, Katrin; H. Gleiter, Christoph; Mörike, Klaus (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Razlogi za neustreznost antitrombotičnega zdravljenja pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo (AF) so dobro znani. Naši cilj je bil določiti kvaliteto antitrombotičnega zdravljenja pri skupini bolnikov s kronično AF in določiti omejitve ustreznosti antitrombotičnega zdravljenja. Metode: Z multicentričnimi raziskavami smo analizirali podatke o zdravljenju, dejavnikih tveganja za možgansko kap in psihosocialne dejavnike. S pomočjo logistične regresije smo ugotavljali napovedne dejavnike za neustreznost antitrombotičnega zdravljenja, ki odstopa od ustaljenih smernic pri ambulantnih bolnikih s kronično atrijsko fibrilacijo Rezultati: Od 413 ambulantnih bolnikov s kronično AF, ki so bili napoteni iz ambulant družinskih zdravnikov, je bilo 184 (44,6%) zdravljenih po priporočenih smernicah (American College of Chest Physicians - ACCP 2001). V skupini bolnikov z visokim tveganjem za možgansko kap (n=387), je bilo 178 bolnikov (46,0%) zdravljenih po smernicah. 31 bolnikov z visokim tveganjem je prejelo kumarinsko terapijo, čeprav je bila pri njih prisotna vsaj ena kontraindikacija. Multivariantna analiza je pokazala, da je prisotnost absolutne kontraindikacije za kumarin neodvisni napovednik za zdravljenje, ki odstopa od smernic. Zaključek: Za izboljšanje priporočenih smernic antitrombotič nega zdravljenja ambulatnega bolnika z AF, je dejavnike tveganja potrebno upoštevati za vsakega bolnika posebej.