Bronchoscopy and cricothyrotomy: results from cadavers embalmed with Thiel’s method compared to other embalming methods and living subjects: Bronhoskopija in krikotirotomija: primerjava Thielove fiksirne metode z ostalimi metodami fiksacije - Feigl, Georg; Benkhadra, Mehdi; Lenfant, François; Trouilloud, Pierre; Anderhuber, Friedrich; Bonniaud, Philippe; Fasel, Jean HD; Nemetz, Wolfgang (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Krikotirotomija in bronhoskopija sta bili opravljeni in ovrednoteni na truplih fiksiranih s Thielovo metodo. Namen raziskave je bil ugotoviti ali je Thielova metoda primerna za praktične vaje in raziskave za oba postopka. Metode: Slepa krikotirotomija je bila narejena na 40 truplih z uporabo dveh različnih setov – Cook in Portex setom, vsaka na 20 truplih. Bronhoskopija je bila narejena na 22 truplih. Vsi postopki so bili posneti. Opravljene postopke so opravili anatomi in anestezisti in jih primerjali s posegi pri živih ljudeh. Ocenili so obnašanje tkiva, odpor ligamentov, tipnost anatomskih struktur, barvo sluznic, otrplost trupla, še posebej pomik čeljusti in dvig jezika za vstavitev bronhoskopa. Prikazani so dobljeni rezultati s kvalitativno primerjavo pri živih in truplih, ki so bila fiksirana s klasično formalinsko metodo. Rezultati: Portex in Cook postopki so bili izvedeni pri vseh primerih. Lezije mukoze so bile ocenjene makroskopsko. Trupla so odgovarjala za vrednotenje vseh kriterijev za prikaz življenske situacije. Bronhoskopija je bila izvedljiva pri vseh truplih brez težav. Pomik čeljusti in dvig jezika niso bili omejeni in vedno je bil možen dostop do lobarnih bronhijev. Bronhoskopija je bila omejena s premerom dihalnih poti na nivoju malih bronhijev ali manjše količine tekočine v polovici primerov. Zaključek: Trupla fiksirana po Thielovi metodi so izjemno dobro uporabna za raziskave pri krikotirotomiji in bronhoskopiji. Pozitiven učinek tega pristopa je ta, da so podatki primerljivi s podatki pri živih. Tako fiksirana trupla so uporabna za praktične vaje, saj nam zagotavljajo podobno situacijo kot pri živih.