Are frequent attenders also heartsink patients? Ali so pogosti obiskovalci za zdravnika tudi težavni bolniki? - Kersnik, Janko; Kuralt, Marija (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Ali so pogosti obiskovalci za zdravnika tudi težavni bolniki? Namen: Pogoste obiskovalce ambulant imamo pogosto za težaven bolnike, ki za zdravnike predstavljajo velik stres. Naš namen je bil ugotoviti, če pogosti obiskovalci za zdravnike resnično predstavljajo tak stres. Metode: Izvedli smo presečno opazovalno raziskavo v zdravstvenem domu v Kranju. S seznama registriranih bolnikov smo izbrali naključni vzorec 400 bolnikov, starih od 18 do 95 let. Izračunali smo odstotek pogostih obiskovalce v skupini težavnih bolnikov. Izdelali smo multivariatni model, ki napoveduje lastnosti težavnih bolnikov. Rezultati: Pogosti obiskovalci so bili pogosteje starejši bolniki, ki živijo z družinami, so upokojeni, imajo kronično bolezen, rakasto bolezen, v opazovanem letu poškodbo ali akutno stanje, so potrebovali administrativno storitev (bolniški list, ponovno predpisovanje recepta itn.) in presenetljivo, pogosteje bolniki, ki jih je zdravnik označil kot prijetne. Regresijska analiza je pokazala, da večja starost, alkoholizem, veliko število obiskov pred opazovanim letom in manj pogosti obiski v opazovanem letu neodvisno napovedujejo, da jih bo zdravnik označil kot težavne bolnike. Zaključek: Težavni bolniki niso zgolj podskupina pogostih obiskovalcev, ali celo lastnost pogostih obiskovalcev, zato bi morali njihove lastnosti podrobneje proučiti, da bi zdravnikom omogočili prenesti stres zaradi stikov s takimi bolniki.