Borrelial lymphocytoma of the areola in a 9-year-old boy: a case report - Darja Arko; Rajko Kavalar; Iztok Takač; Nina Čas Sikošek; Vida Gavrić Lovrec (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Namen poročila je predstaviti redko obliko limske borelioze – borelijski limfocitom, ki je prizadela bradavico pri otroku. Anamnestičnega podatka o ugrizu klopa ni bilo. Poročilo o primeru: Predstavljamo primer devetletnega dečka, ki je bil pregledan zaradi mesec dni trajajoče eritematozne otekline areole brez drugih simptomov. Sprva so mislili, da gre za ginekomastijo, kasneje je bil neuspešno zdravljen zaradi mastitisa. Histološka preiskava je pokazala, da je šlo za psevdolimfom, najverjetneje zaradi pika žuželke. Serološka preiskava je potrdila okužbo z bakterijo Borrelia burgdorferi. Po dveh tednih zdravljenja z oralnim amoksicilinom je lezija izginila. Zaključek: Pri prepoznavanju kožnih lezij v tipičnih območjih je treba upoštevati tudi možnost limske bolezni, če bolnik prihaja iz endemičnih krajev.