MRI of subcutaneous granuloma annulare: A series of four cases - Liona Jug; Mitja Rupreht (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Podkožni anularni granulom (SGA) je redki benigni mehkotkivni psevdotumor, ki se pojavi večinoma pri starosti od 2 do 5 let in običajno v spodnjih udih. Natančno poznavanje slikovnih najdb ob drugih podatkih omogoča pravilno diagnozo brez invazivnih posegov.Metode: V prispevku opisujemo primer s sledenjem ter tri spremljajoče primere. Otroci so bili stari med 5 in 10 let.Rezultati: Ena podkožna tvorba je bila lokalizirana na dorzalni strani sprednjega dela stopala, tri pa na gležnju. Pri vseh primerih je magnetnoresonančna (MR) preiskava pokazala neostro omejene podkožne tvorbe, pri enem primeru pa je bilo področje blago hipointenzivno in heterogeno v tekočinsko-občutljivih sekvencah. Intravenski kontrast je bil apliciran le pri enem primeru.Zaključek: Le natančni klinični podatki o lokaciji omogočajo najdbo lezije pri MR-preiskavi. Poznavanje najdb pri MR-preiskavi praviloma omogoča natančno postavitev diagnoze brez invazivne diagnostike.