Interleukin response in patients treated with abbreviated laparotomy for severe intraabdominal sepsis - Tomaž Jagrič; Maksimiljan Gorenjak; Evgenija Homšak; Bojan Krebs (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Uvod: Pro- in protivnetni citokini igrajo pomembno vlogo pri trebušni sepsi. Študije kažejo, da je poznejši protivnetni odziv za bolnika s trebušno sepso škodljivejši kot začetni pro-vnetni odziv. Zato smo preučevali serumske vrednosti protivnetnih in pro-vnetnih interlevkinov pri bolnikih s trebušno sepso, ki smo jih zdravili z metodo odprtega trebuha.Metode: Izvedli smo prospektivno raziskavo 42 bolnikov, zdravljenih z metodo odprtega trebuha. Bolniki so bili razdeljeni v dve skupini: visoko tvegano skupino (več kot dve menjavi sistema do dokončnega zapiranja trebuha – 24 bolnikov) in skupino z nižjim tveganjem (dve ali manj menjavi sistema do zapiranja trebuha – 18 bolnikov). Izmerili in izračunali smo vrednosti in razmerja med pro- in protivnetnimi citokini prvi dan in deseti dan po prvem posegu.Rezultati: Smrtnost je bila bistveno višja v skupini z visokim tveganjem (41,7-% v skupini z visokim tveganjem v primerjavi s 5,6-% v skupini z nizkim tveganjem; p = 0,012). V skupini z visokim tveganjem (22,5 pg/ml (IQR 5,25)) so bile ravni IL-10 v serumu bistveno višje kot v skupini z nizkim tveganjem (12,15 pg/ml (IQR 6,725)) (p = 0,012). Starost je bila pomembno povezana s smrtnostjo (p = 0,007). Logaritmična vrednost ravni IL-10 v serumu prvi dan (HR: 2,5; 95 % IZ: 1,109–5,638; p = 0,027) in mejna vrednost IL-10 (HR: 3,816; 95 % IZ: 1,047–13,910; p = 0,042) sta bili v multivariatni analizi pomembno povezani s slabšim potekom bolezni.Zaključki: Bolniki, ki imajo prvi dan po posegu večji protivnetni odziv, imajo tudi dolgotrajnejši potek in višjo stopnjo umrljivosti. Koncentracija IL-10 v serumu prvi dan po operaciji lahko napove slabši potek bolezni pri teh bolnikih in bi lahko bila uporaben pripomoček pri načrtovanju zdravljenja.