Smartphone Use in Clinical Practice: Technological Fad or the Future Physician's Assistant? - Aleš Kodela; Miha Kodela; Dejan Dinevski (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Mobilni telefoni so v zadnjih letih doživeli izjemen razvoj. Pojavili so se novi, tako imenovani pametni telefoni, ki imajo lasten operacijski sistem in omogočajo nameščanje aplikacij po želji uporabnika. Njihova uporabnost se je hitro pokazala tudi v medicini. V ZDA ima pametni telefon v lasti več kot 80 % zdravnikov. Njihova uporaba omogoča hitrejše zdravljenje, zmanjšuje število napak ter olajša dostop do mnogovrstnih informacij. Na tem področju je še vedno veliko prostora za izboljšave. Najpogosteje se pojavljajo dvomi glede varnosti, varovanja osebnih podatkov in zanesljivosti uporabe v zdravstvene namene. Kljub temu pa se z nadaljnjim razvojem pametnim telefonom v zdravstvu najverjetneje obeta svetla prihodnost.