Patient Satisfaction with Electronic Sick Leave Certificates: Survey of Family Medicine Outpatient Clinics - Tušek Bunc Ksenija; Bobek, Primož (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Namen: Prehod od uporabe bolniških listov v papirnati obliki na elektronske bolniške liste (eBOL) se je v Sloveniji zgodil z začetkom leta 2020. V svetu se papirnata oblika bolniškega lista še široko uporablja; evropske države, ki elektronske bolniške liste že uporabljajo, pa preštevajo njihove prednosti. Namen raziskave je bilo ugotoviti zadovoljstvo pacientov z novimi elektronskimi bolniškimi listi ter izpostaviti njihove najpomembnejše prednosti in slabosti z vidika pacientov. Metode: Kvantitativna presečna raziskava je bila izvedena v ambulantah družinske medicine v Mariboru in okolici. K sodelovanju je bilo povabljenih 250 naključno izbranih pacientov, ki so bolniške liste v papirnati in elektronski obliki že prejemali. Raziskava je bila izvedena preko spleta s povezavo do spletne ankete, sestavljene iz dveh delov. Prvi del je obsegal osem trditev o izkušnjah z elektronskimi in papirnatimi bolniškimi listi in petstopenjsko Likertovo lestvico. Drugi del je vseboval dve vprašanji z več možnimi odgovori o prednostih in slabostih eBOL. Za statistično analizo podatkov je bila uporabljena bivariatna statistična analiza. Rezultati: Od povabljenih 250 pacientov se jih je na povabilo za sodelovanje v anketi odzvalo 80 (stopnja odziva 32 %). Povprečna starost je bila 46,2±11,2 let. Sodelovalo je 56 (70 %) oseb ženskega in 24 (30 %) moškega spola. Po več kot letu dni rabe je 57 (71,3 %) anketirancev izrazilo popolno strinjanje, da pacientom eBOL olajša urejanje bolniškega staleža, 55 (68,8 %) pa, da je eBOL ustrezno nadomestilo papirnatim bolniškim listom. Kot najpomembnejšo prednost eBOL je 76 (95 %) sodelujočih izpostavilo izogib dodatnim obiskom ambulante zaradi urejanja bolniškega staleža, kot največjo slabost pa negotovost glede podatkov, ki se pošiljajo s sistemom eBOL (64 oz. 80 % anketirancev). Zaključek: Rezultati raziskave so pokazali, da so bili pacienti znatno zadovoljnejši z eBOL že ob uvedbi, z nadaljnjo uporabo pa se je njihovo zadovoljstvo še povečalo. Jasnejši in širši vpogled v prednosti in slabosti novo uvedenega informacijskega sistema in v zadovoljstvo uporabnikov bi dobili s širšo raziskavo, ki bi vključevala večje število ambulant in bolnikov po Sloveniji, in tudi mnenja zdravnikov.