The importance of the correct choice of Franz diffusion cell volume for in vitro drug release testing of wound dressings - Maver, Uroš; Maver, Tina (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Obloge za oskrbo rane so med najbolj uporabljanimi izdelki na področju zdravljenja ran. V zadnjem času potekajo številne raziskave, v katerih se v obloge za oskrbo ran vključujejo različne aktivne substance, pogosto zdravilne učinkovine iz različnih farmakodinamičnih skupin. Ob upoštevanju spremenljivega in spreminjajočega se okolja v posameznih vrstah ran je nujno, da se pri in vitro vrednotenju učinkovitosti in varnosti takih naprednih materialov, simulira pogoje, ki so značilni za posamezno vrsto rane. Metode: Za ta namen je testiranje sproščanja v Francovih difuzijskih celicah metoda izbire, saj ob sočasnem simuliranju pogojev v rani (temperatura, pH), omogoča določeno variabilnost tudi v smislu prilagajanja velikosti rane (velikost Franzevih difuzijskih celic). Rezultati: V tej raziskavi smo primerjali dve Franzovi difuzijski celici z različnima volumnoma receptorskega medija, pri čemer smo iz alginatne obloge kot modelno učinkovino sproščali naproksen. Z raziskavo smo potrdili, da volumen receptorskega medija ne vpliva le na količino sproščene zdravilne učinkovine, temveč ima tudi signifikanten vpliv na mehanizem sproščanja. Zaključek: Razlika v volumnu receptorskega dela Francovih difuzijskih celic omogoča simuliranje ran tako z večjim kot tudi z manjšim volumnom izločka. Zaključimo lahko, da je pri načrtovanju in vitro testiranj sproščanja zdravilnih učinkovin nujno potrebno določiti ciljno vrsto ran, za katere bo izdelek namenjen.