Outcomes of physical therapy in patients with chronic low back pain - Klemenc Ketiš Zalika (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Učinki ambulantne fizikalne terapije pri bolnikih s kronično bolečino v križu Namen: Ugotoviti učinek 10–dnevnega programa fizikalne terapije na nivo bolečine in z zdravjem povezano kakovost življenja pri bolnikih s kronično enostavno bolečino v križu. Metode: Zaporeden vzorec odraslih (N = 129) s kronično enostavno bolečino v križu je bil ocenjen glede na izboljšanje stanja po 10–dnevnem programu fizikalne terapije. Bolniki so bili na fizikalno terapijo napoteni s strani svojih zdravnikov družinske medicine. V povprečju so imeli 3 različne fizioterapevtske postopke. Pred začetkom in po zaključku 10–dnevnega programa so izpolnili lestvico VAS in vprašalnik EuroQol (EQ–5D in EQ–VAS). Rezultati: Jakost bolečine po 10–dnevnem fizioterapevtskem programu je bila v povprečju nižja za 1,7 ± 1,8 točk (P < 0,001). Ocena z zdravjem povezanega stanja na lestvici EQ–VAS je bila v povprečju boljša za 10,3 ± 15,2 točk (P < 0,001). Seštevek točk vprašalnika EQ–5D je bil v povprečju nižji za 0,8 ± 1,2 točke (P < 0,001). Bolniki, ki v času izvajanja fizikalne terapije niso bili na bolniškem dopustu, so poročali o večjem zmanjšanju bolečine (P = 0,03). Bolniki z ITM 29 kg/m2 ali več so dosegli večje izboljšanje ocene na lestvici EQ–VAS (P = 0,022). Bolniki, ki so se udeležili telovadbe, so dosegli večje izboljšanje ocene na lestvici EQ–VAS (P = 0,036). Bolniki z anksioznostjo oz. depresijo in tisti, ki so imeli ITM 29 kg/m2 ali več, so poročali o večji spremembi seštevka točk vprašalnika EQ–5D (P = 0,013; P = 0,013). Zaključek: Ambulantna fizikalna terapija ima vpliv na kratkotrajno izboljšanje stanja bolnikov s kronično enostavno bolečino v križu, vendar je smiselnost njene uporabe pri tovrstni populaciji vprašljiva.