2D speckle-tracking in assessment of myocardial strain in children with hypertrophic cardiomyopathy - Chernykh, Nadezhda; Tarasova Alla; Groznova Olga (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Ocena deformacije (strain) miokarda pri otrocih s hipertrofično kardiomiopatijo (HKMP). Metode: 61 otrokom starosti med 7 in 17 let z asimetrično obliko smo z 2D sledenjem ultrazvočnega vzorca (2Dspeckle-tracking imarging) deformacije miokarda ocenili sistolično funkcijo levega ventrikla. V analizi smo uporabili globalno in segmentno longitudinalno, cirkumferenčno in radialno deformacijo. Pridobili smo podatke o deformaciji slojev endokarda in epikarda, glede na določen segment levega ventrikla, kot tudi skupne vrednosti deformacije. Rezultati: Globalna longitudinalna deformacija in longitudinalna stopnjadeformacije sta se zmanjšali zaradi motenega krčenja hipertrofiranih segmentov v 100% primerov neobstruktivnih in obstruktivnih oblik HKMP. Zmanjšanje parametrov globalne, radialne in cirkularne deformacije smo opazili pri vseh bolnikih z obstruktivno obliko HKMP in pri 39 (86,6%) bolnikih z neobstruktivno obliko bolezni. Obenem smo ugotovili statistično pomembno razliko med deformacijo in stopnjo deformacije pri bolnikih z neobstruktivno obliko bolezni v primerjavi z obstruktivno obliko HKMP. Zaključek: Spremembe deformacije miokarda pri otrocih s HKMP z 2D sledenjem ultrazvočnega vzorca nakazujejo zgodnjo sistolično disfunkcijo levega ventrikla. Longitudinalna deformacija miokarda se je v primerjavi z radialno in cirkumferenčnno, izkazala za najbolj občutljivi parameter. Ta kaže statistično pomembno razliko pri otrocih z obstruktivno obliko HKMP v primerjavi z bolniki z neobstruktivno obliko bolezni. Izsledki, pridobljeni v tej raziskavi, so pomembni v okviru t.i. terapije zgodnjega začetka HKMP in so lahko pomembni pri izboljšanju prognoze otrok s HKMP.