Experience involving the implementation and compliance with the ERAS® at a small gynecologic oncology centre - Pakiž, Maja; Lonzarič, Nives; Krebs, Bojan; Dobnik, Sarah; Sobočan, Monika; Zadravec, Kristina (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: V prispevku želimo predstaviti rezultate izvajanja in skladnosti z ERAS® protokolom za pospešeno okrevanje po operaciji na manjšem ginekološko- onkološkem oddelku. Metode: Na oddelku za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk UKC Maribor smo leta 2015 s pomočjo multidisciplinarnega tima uvedli ERAS® protokol. Izvedli smo prospektivno opazovalno študijo z namenom izvajanja protokola in primerjave podatkov s kohorto iz leta 2005, pri kateri ERAS® protokola nismo uporabljali. Rezultati kliničnih izidov bolnic so bili analizirani v obdobju od leta 2015 do konca leta 2017. Rezultati: Obravnava bolnic po protokolu ERAS® je pokazala jasne koristi za bolnice, ki smo jih zdravili zaradi ginekoloških malignomov ali večjih benignih tumorjev. Korist se je kazala predvsem v kratkem staležu v polintenzivni enoti, krajši hospitalizaciji in nizki stopnji ponovnega sprejema na oddelek po odpustu. Pooperativna slabost je bila prisotna le v prvih 24 urah. Stopnja pooperativnih zapletov je bila nizka. Večja odstopanja od protokola so bila prisotna le pri 6,8 % bolnic. Odstopanja od protokala so bila povezana z močnimi osebnimi prepričanji kirurga. V spremljani skupini smo opazili nizko stopnjo epiduralne postavitve katetra (14 %), predvidoma zaradi pomanjkanja strokovnega znanja / navade. Ob načrtovani resekciji črevesja z anastomozo se je abdominalni kirurg vedno odločil za drenaže zaradi osebnega mnenja / navade. Drenaža je bila v povprečju odstranjena drugi pooperativni dan, brez anastomotičnega puščanja. Zaključek: Glavni razlogi za neupoštevanje protokola ERAS® pri vodenju bolnic so bili povezani predvsem z močnimi osebnimi mnenji / navadami izvajalcev protokola. Izvajanje potencialnih multicentričnih raziskav in spodbujanje sprememb klinične prakse na nacionalni ravni bi lahko izboljšalo skladnost z novimi protokoli.