Subendocardial viability ratio, ambulatory blood pressure monitoring and serum biomarkers for cardiovascular disease in chronic kidney patients - Piko, Nejc; Šrot, Tajda; Hojs, Nina; Bevc, Sebastjan; Hojs Radovan; Ekart, Robert (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Kronična ledvična bolezen je povezana z visoko prevalenco srčnožilnih bolezni. Tehnika meritve pulznega vala nam poda informacije o aortnih tlakih in temelji na neinvazivnih meritvah perifernega pulza. Razmerje subendokardne viabilnosti miokarda kot del analize perifernega pulznega vala je neinvazivna meritev mikrovaskularne prekrvavitve miokarda. Metode: V naši raziskavi smo pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo analizirali povezavo med razmerjem subendokardne viabilnosti miokarda, 24-urnimi meritvami krvnega tlaka in serumskimi označevalci za srčnožilne bolezni. S pomočjo aplanacijske tonometrije smo analizirali periferni pulzni val pri 86 bolnikih s kronično ledvično boleznijo. Pri bolnikih, ki smo jih razdelili v dve skupini glede na mediano razmerja subendokardne viabilnosti miokarda, smo merili tudi serumske označevalce srčnožilnih bolezni. Rezultati: Povprečna starost bolnikov je bila 60±13 let, 65% je bilo moških, povprečna vrednost razmerja subendokardne viabilnosti miokarda je bila 151±34%. Bolniki s kronično ledvično boleznijo v skupini z nižjimi vrednostmi razmerja subendokardne viabilnosti miokarda (<151%) so imeli statistično značilno nižji hemoglobin (p=0.002) ter višje vrednosti NT-proBNP (p=0.034), serumskega fosforja (p=0.04), augmentacijskega indeksa (p=0.003), 24h pulza (p=0.004) in 24h pulznega tlaka (p=0.003). Zaključek: Bolniki s kronično ledvično boleznijo, ki imajo vrednosti razmerja subendokardne viabilnosti miokarda pod 151%, imajo višje tveganje za srčnožilne bolezni.