Retinal arterial macroaneurysm in a patient with arterial hypertension - Masten, Matejka; Hudovernik Mojca; Pahor Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Namen prispevka je prikazati primer bolnika z makroanevrizmo retinalne arterije ob neurejeni sistemski arterijski hipertenziji. Poročilo o primeru: 48–letni bolnik je bil sprejet na naš oddelek zaradi poslabšanja vidne ostrine desnega očesa. Navajal je dvojne slike in zamegljen centralni del vidnega polja. Sicer se je zdravil zaradi arterijske hipertenzije. Drugih zdravstvenih težav ni imel. Predstavljeni so klinični potek, diagnostični pristop in zdravljenje bolnika z makroanevrizmo retinalne arterije. Zaključek: Pri zdravljenju bolnika z makroanevrizmo retinalne arterije je pomemben celosten pristop. Za čim uspešnejši končni izid zdravljenja bolnikov je poleg zdravljenja očesne simptomatike potrebno tudi zdravljenje sistemskih dejavnikov tveganja. Za opredelitev natančne vloge laserske fotokoagulacije, intravitrealne aplikacije plina, kirurških vitreoretinalnih tehnik, uporabo Nd:YAG ali argon laserja in intravitrealne aplikacije anti–VEGF zdravil v zdravljenju makroanevrizme retinalne arterije bodo potrebne še dodatne raziskave.