Primary leiomyosarcoma of the inferior vena cava necessitating radical resection and reconstruction: case report - Hansel, Jan; Mrdža, Božidar; Flis, Vojko (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Primarni tumorji spodnje votle vene (v. cava inferior) so izjemno redki; doslej je bilo po svetu poročano le o okoli 300 primerih. Predstavljen je primer 68-letne pacientke, pri kateri je bil tumor najprej odkrit z ultrazvoč- no preiskavo, ki je bila napravljena zaradi stalne tope bolečine v desnem zgornjem kvadrantu trebušne votline. Računalniška tomografija (CT) in jedrska magnetna resonanca (MRI) sta pokazali, da gre za maligno raščo znotraj spodnje votle vene. Pacientka je bila zdravljena s kirurško resekcijo in rekonstrukcijo spodnje votle vene z žil- no protezo iz PTFE. Po posegu je pro- teza delno trombozirala, pacientka pa je utrpela tudi delno pljučno embolijo. Zaradi preprečevanja ponavljajočih se pljučnih trombembolij je bil v spodnjo veno kavo vstavljen filter. Pacientka je dvanajst mesecev po posegu brez lokal- nega recidiva, pojavljati pa so se pričele lokalne, podkožne metastaze, ki so bile sproti odpravljene. Avtorji ob primeru razpravljajo o možnostih zdravljenje te redke bolezni.