Anatomical variations of the cystic artery: comparison of corrosion liver casts and laparoscopic cholecystectomies - Haris Topčič Vilijem; Mlakar, Boštjan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Anatomske variacije cistične arterije: primerjava korozivnih jetrnih preparatov z laparoskopskimi holecistektomijami Namen: Natančno poznavanje izvora cistične arterije je pri izvajanju varne laparoskopske holecistektomije za kirurga temeljnega pomena. Klasifikacija izvora cistične arterije je tema številnih člankov, ki skušajo različne anatomske variacije razdeliti s pomočjo informacij, pridobljenih s številnimi laparoskopskimi holecistektomijami. Namen te študije je ugotoviti točnost in uporabno vrednost podatkov, objavljenih v člankih, ki se pri klasifikaciji anatomskih variacij cistične arterije opirajo zgolj na rezultate, pridobljene z laparoskopskimi metodami. Metode: Arterijsko preskrbo žolčnika smo preučevali pri 220 bolnikih, pri katerih je bila napravljena laparoskopska holecistektomija. Rezultate smo primerjali z našo starejšo študijo na 81 kadaverskih jetrih. Rezultate smo nato primerjali še z rezultati študij drugih avtorjev. Rezultati: Pri študiji smo odkrili mnogo anatomskih variacij. Le-te smo razvrstili v tri skupine: tip "Calotovega trikotnika", tip "izven Calotovega trikotnika" in sestavljen tip. Nekateri rezultati, pridobljeni v študiji, so bili primerljivi z rezultati drugih, podobnih študij, drugi rezultati pa so se bistveno razlikovali. Zaključek: Menimo, da je sama laparaskopska kirurgija kot takšna neprimerna metoda za določanje anatomskega izvora cistične arterije.