Heart rate reduction using ivabradine protects against periprocedural myocardial injury and angina symptoms in patients with stable coronary disease undergoing coronary intervention - Naji, Franjo; Berro, Marcel; Suran, David; Kanic, Vojko (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: V literaturi zaenkrat ni podatkov, ki bi dokazovali, da znižanje srčne frekvence zmanjša periproceduralno poškodbo miokarda pri bolnikih, ki imajo opravljen perkutani koronarni interventni poseg. Ivabradin je uveljavljeno protiishemično zdravilo, ki znižuje srčno frekvenco in posledično izboljša simptome angine pektoris. V pričujoči raziskavi nas je zanimalo, ali znižanje srčne frekvence z ivabradinom zmanjša periproceduralno poškodbo miokarda. Metode: 40 bolnikom s stabilno angino pektoris in utripom v mirovanju nad 70 udarcev na minuto smo predpisali ivabradin 2x5 mg dnevno. V kontrolni skupini je bilo 40 bolnikov z utripom v mirovanju nad 70 udarcev na minuto. Vsi bolniki so bili vključeni mesec dni pred predvidenim posegom. Vrednosti troponina I smo določili pred posegom in 24 ur po posegu. Spremljali smo tudi simptome angine pektoris v obeh skupinah. Rezultati: Med obema skupinama bolnikov ni bilo statistično pomembnih razlik. Opažali smo pomembno znižanje srčne frekvence in pomembno manj simptomov angine pektoris v skupini, zdravljeni z ivabradinom (62.3±7.1 utripov na minuto vs.79±10.2 utripov na minuto; P<0.05 in 0.5±0.1 vs. 2.4±2.1; P<0.05). Vrednosti troponina I so bile pomembno nižje v skupini, zdravljeni z ivabradinom v primerjavi s kontrolno skupino (0.12±0.03 ng/mL vs. 0.44±0.08 ng/mL; P<0.05). Ko smo dodatno analizirali faktorje vpliva, smo ugotovili da na periproceduralno poškodbo miokarda vplivata le srčna frekvenca pod 70 utripov na minuto (razmerje obetov 7.0; interval zaupanja od 1.2 od 41.7; P=0.03) in število vstavljenih žilnih opornic (razmerje obetov 4.4; 95% interval zaupanja 1.1 to 17.3; P=0.03). Zaključek: Znižanje srčne frekvence z ivabradinom zmanjša periproceduralno poškodbo miokarda pri bolnikih ob opravljenem perkutanem koronarnem interventnem posegu.