The role of modified vaginal microbiota on postoperative bleeding following large loop excision of the transformation zone (LLETZ) - Arko, Darja; Rojko, Tomaž; Cokan, Andrej; Žebeljan, Ivan; Takač, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali spremenjena mikrobiota nožnice s simultano prisotnimi različnimi genitalnimi patogeni in klamidijo trahomatis vpliva na incidenco in jakost pooperativne krvavitve po široki eksciziji transformacijske cone materničnega vratu z diatermijsko zanko (angl. large loop excision of the transformation zone - LLETZ). Metode: Izvedli smo retrospektivno analizo bolnic, pri katerih smo na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor v letih od 1993 do 2015 naredili LLETZ. Brisi na patogene bakterije in klamidijo trahomatis so bili odvzeti pred posegom. Po operativnem posegu so bolnice izpolnile vprašalnik, v katerem so ocenjevale trajanje in intenziteto krvavitve iz nožnice. Rezultati: V raziskavo smo vključili 192 bolnic. Spremenjeno mikrobioto s simultano prisotnimi genitalnimi patogeni in klamidijo trahomatis je imelo 5,2 % bolnic. Med genitalnimi patogeni smo največkrat izolirali streptokok skupine B in kandido. Pojavnost pooperativne krvavitve po LLETZ ni bila različna med skupinama z ali brez spremenjene mikrobiote s simultano prisotnimi genitalnimi patogeni in klamidijo trahomatis (50,0 % proti 37,9 %, p-vrednost = 0,512). Zaključek: Spremenjena vaginalna mikrobiota s simultano prisotnimi različnimi genitalnimi patogeni in klamidijo trahomatis je pogosta pri bolnicah s cervikalno intrapeiteljisko neoplazijo (CIN), vendar ne povzroča povečane pojavnosti pooperativne vaginalne krvavitve po LLETZ.