Comparison of the UBC ELISA test and the BTA Trak test for the detection of bladder tumor recurrence - Hajdinjak Tine; Modrič Evgenija (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Primerjati natančnost pri odkrivanju ponovitev tumorja mehurja med uveljavljenim testom BTA Trak™ in novejšim testom UBC ELISA™. Metode: Testiranih je bilo 63 vzorcev urina, ki so bili odvzeti pred kontrolno cistoskopijo. V primeru pozitivnega izvida cistoskopije je bila opravljena operativna odstranitev tumorja. Rezultat izvida vzorca urina je bil ovrednoten glede na rezultat cistoskopije in histološke preiskave. Rezultati: Mediana vrednost UBC je bila pri slabše diferenciranih tumorjih statistično pomembno višja. Mediane vrednosti UBC (μg/L) glede na stadij tumorja so bile: 22.1, 47.5, 95.7 in >150 za pTa, pT1, pT2/3 in CIS. Občutljivost testov UBC in BTA za vse vzorce je znašala 62 % in 90 % (p = 0.0049). Glede na stadije je primerjava občutljivosti med BTA in UBC pri pTa pokazala 52 % proti 86 % (p = 0.022), pri pT1 56 % proti 100 % (p = 0.029), 83 % za oba testa pri pT2/3 in 100 % pri CIS. Za tumorje nizkega gradusa je bila občutljivost UBC 47 %, BTA 84 % (p = 0.022), za tumorje visokega gradusa pa 75 % in 95 % (p = 0.085). Kombinacija obeh testov v primerjavi z uporabo samo testa BTA občutljivosti ni izboljšala. Specifičnost je na celotnem vzorcu za UBC znašala 71 % in za BTA 50 % (p > 0.1). Izračunana natančnost testa UBC je za preučevani vzorec znašala 65 %, natančnost testa BTA pa 75 %. Zaključek: Test UBC ELISA™ ni pokazal boljše občutljivosti v primerjavi s testom BTA Trak™, in sicer predvsem zaradi slabših rezultatov pri bolje diferenciranih tumorjih in tumorjih nižjega stadija.