TCD monitoring of cerebral blood flow - Tetičkovič, Erih; Menih Marija; Magdič Jožef (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Spremljanje pretoka po možganskih arterijah s transkranialno Dopplerjevo sonografijo omogoča zaznavanje sprememb v pretoku po srednji možganski arteriji v dejanskem času. Pomembno je pri trombendarterektomiji karotidnih arterij, karotidni angioplastiki z znotrajžilno opornico, kirurškem zdravljenju anevrizem možganskih arterij, premostitvenih operacijah koronarnih arterij in trombolizi ob zapori srednje možganske arterije. Z ugotavljanjem zadostnega pretoka v srednji možganski arteriji pri karotidni trombendarterektomiji pomaga pri odločitvi o operaciji z znotrajžilnim obvodom ali brez tega. Hitro zaznavanje hipo- in hiperperfuzije, vazospazma, mikroembolusov ali rekanalizacije v možganskih arterijah lahko zmanjša tveganje za pooperativne nevrološke zaplete, kot sta možganska kap in kognitivna disfunkcija.