Bovine spongiform encephalopathy: epidemiology and diagnosis - admin (Agricultura Scientia, 2020)
Goveja spongioformna encefalopatija (BSE): epidemiologija in diagnoze. Goveja spongioformna encefalopatija (BSE) spada v skupino tako imenovanih "prionskih bolezni". Za to smrtno nevrodegenerativno bolezen so značilne dolge inkubacijske dobe in v klinični fazi prisotnost amiloidnih depozitov v centralnem živčnem sistemu ter nenormalno zavita oblika proteina PrP. BSE se je pojavila leta 1986 v Veliki Britaniji, verjetno s pomočjo krmljenja živine z živalskimi beljakovinami iz okuženih trupov ovac okuženih s praskavcem. BSE je bil izvožen v druge Evropske države preko MBM in žive živine, vendar pa je bila najverjetneje prisotna že preje pri ljudeh z varianto Creutzfeldt-Jakobove bolezni (CJB). Prvi takšen primer je bil opisan v Veliki Britaniji leta 1996. Pojavnosti CJB se redno povečuje v večini primerov med državljani Združenega kraljestva. Zaradi težke klinične diagnoze je pojavnost BSE v državah izven VB bila verjetno podcenjena. Nekatere države (Nemčija, Španija, Italija) so do leta 2001 prezrle primere BSE. Testi, ki jih je EU odobrila temeljijo na odkrivanju nenormalnih PrP (proteinaze K odporen) v možganih govedi po zakolu. Ti testi zagotavljajo razumen previdnostni ukrep za zaščito zdravja ljudi (najboljši varnostni ukrep pa je odstranitev specifičnega rizičnega materiala iz trupov), vendar to ne more veliko pomagati pri izkoreninjenju BSE. Nadzor in izkoreninjenje BSE bosta odvisna od posebnih in občutljivih diagnostičnih testov, ki se lahko uporabljajo na živih živali v začetku okužbe. Več nedavno objavljenih rezultatov daje upanje, da bi lahko v bližnji prihodnosti imeli na voljo takšne zgodnje diagnostične teste.
Keywords: goveja spongioformna encefalopatija; epidemiologija; diagnoze; testi