An Autonomous Field Robot Farmbeast : The Field Robot Event 2023 Edition - Popič, Gregor; Naveršnik, Urban; Rakun Kokalj, Jaša Jernej; Rihter, Erik; Rakun, Jurij (Agricultura Scientia, 2025)
Avtonomni kmetijski robot FarmBeast: različica FRE2023. Zahteve sodobnega kmetijstva narekujejo potrebo po visoko prilagodljivih avtonomnih robotskih sistemih. Kot enega izmed možnih odgovorov predstavljamo najnovejšo različico naprednega avtonomnega robota FarmBeast, ki omogoča avtonomno navigacijo in natančno delovanje v zahtevnih naravnih okoljih, kot so na primer koruzna polja. Članek opisuje tehnične specifikacije in funkcionalnosti robota FarmBeast, ki ga je razvila ekipa slovenskih študentov z Univerze v Mariboru z namenom sodelovanja na mednarodnem dogodku Field Robot Event (FRE) 2023. Izboljšana različica robota vključuje pomembne nadgradnje strojne in programske opreme, kot so povsem nova robotska platforma, uporaba večkanalnega LiDAR sistema, Xsens notranje merilne enote (IMU) in napredni algoritmi, ki omogočajo učinkovito navigacijo med vrstami ter funkcionalnosti za odstranjevanje plevela. Te integrirane tehnologije izboljšujejo učinkovitost in zanesljivost kmetijskih procesov, kar odraža širši trend digitalizacije in vse večjo uporabo tehnologij preciznega kmetijstva. Sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih, kot je FRE, nudi pomembno platformo za študente, ki ob uporabi interdisciplinarnih znanj razvijajo praktične veščine ter razumejo medsebojno povezanost različnih znanstvenih disciplin. V članku so predstavljeni tudi rezultati evalvacije razvitih rešitev, kjer se je FarmBeast m ed 14 različnimi robotskimi sistemi odlično izkazal in se uvrstil med prvih pet ekip v disciplinah navigacije, obdelave rastlin in zaznavanja ovir, kar potrjuje njegove sposobnosti za uporabo v dinamičnih kmetijskih okoljih.
Keywords: precizno kmetijstvo; robotika; senzorji; algoritmi