Genetic Background of Cattle Temperament: A Short Review - Smolinger, Jože; Gorenjak, Mario; Škorjanc, Dejan (Agricultura Scientia, 2024)
Temperament živali opisuje vedenjske razlike med posamezniki, ki so stalne skozi čas in v različnih okoliščinah. Poznavanje temperamenta živali pomembno vpliva na varnost pri ravnanju z živalmi in skrbi zanje ter na prilagajanje živali spreminjajočim se pogojem reje. Da bi razumeli temperament živali, moramo poleg genetske osnove temperamenta poznati tudi vpliv okolja na njegovo izražanje. Podobno lahko temperament krav molznic opredelimo kot odziv živali na okoljske ali socialne dražljaje. V tem preglednem članku so predstavljeni kromosomi z genomskimi območji, ki vsebujejo QTL, gene in kandidatne gene, odgovorne za izražanje lastnosti temperamenta pri govedu. Poznavanje genetskega ozadja izražanja temperamenta pri govedu in njegove spremenljivosti pri teh lastnostih omogoča vključitev temperamenta v selekcijske indekse.
Keywords: govedo; genetika temperamenta; QTL; SNP; dednost; serotonin; dopamin