Diversity Analysis of Adult Chironomidae in the Lake Victoria Basin of Kenya - Otieno, Walter Odhiambo; Mosi, Reuben Oyoo; Bulli, Peter (Agricultura Scientia, 2023)
Analiza raznolikosti odraslih trzač (Chironomidae) v obalnem pasu Viktorijinega jezera v Keniji. Trzače (Chironomidae) naseljujejo večino vodnih habitatov na Zemlji in pogosto prevladujejo v združbah vodnih žuželk, tako v številčnosti kot tudi bogastvu vrst. Kljub njihovemu ekološkemu pomenu pa diverziteta in porazdelitev trzač v ekosistemu Viktorijinega jezera v Keniji do danes nista bili raziskani. V članku poročamo o diverziteti in porazdelitvi odraslih trzač na obalnih območjih Usenge, Mbita in Ogal ob Viktorijinem jezeru, z uporabo morfoloških značilnosti, kot tudi na osnovi sekvencioniranja gena, ki kodira citokrom c oksidazo, podenoto 1 (COI). Z mikroskopsko karakterizacijo na podlagi venacije kril smo identificirali štiri rodove, Tanypus, Coelotanypus, Dicrotendipes in Chironomus. Črtno kodiranje gena COI je nadalje razkrilo več rodov/vrst, vključno s Kiefferulus brevibucca, Chironomus flaviplumus, Polypedilum fuscovittatum, Polypedilum sp. in Dicrotendipes sp. Identificirane vrste so bile razvrščene v tri skupine s pomočjo filogenetske metode 'povezovanja sosedov'. Med tremi preučevanimi območji smo opazili razlike v bogastvu vrst, pri čemer je bilo na obali Mbita ugotovljeno največje bogastvo vrst. Evolucijska analiza je razkrila sorodnost med vsemi identificiranimi vrstami, kar kaže na nedavnega skupnega prednika. Raziskava predstavlja prvo poročilo o podrobni karakterizaciji trzač (Chironomidae) v ekosistemu Viktorijinega jezera v Keniji. Raziskava poleg tega služi kot prvi korak k celovitemu razumevanju predstavnikov vrst iz družine Chironomidae, ki naseljuje ta ekosistem.
Keywords: Chironomidae; citokrom c-oksidaza podenota 1; črtno kodiranje DNA; venacija kril; raznolikost