Are Tomato Farmers Willing to Adopt the Hydroponics Farming System in Oyo State, Nigeria? - Adepoju, Abimbola; Adekunle, Oluwaseun (Agricultura Scientia, 2023)
Ali so pridelovalci paradižnika pripravljeni sprejeti hidroponski sistem kmetovanja v državi Oyo v Nigeriji? Naraščajoče povpraševanje po paradižniku in živilih na osnovi paradižnika zaradi številnih koristi za zdravje zahteva celovit in ekonomsko vzdržen sistem kmetovanja, ki bi nadomestil ali dopolnil tradicionalne sisteme kmetovanja za pridelavo paradižnika. V raziskavi je bila ocenjena stopnja ozaveščenosti pridelovalcev paradižnika in njihova pripravljenost za uvedbo hidroponičnega sistema kmetovanja. Ugotavljali so tudi socio-demografske determinante pripravljenosti kmetovalcev za hidroponsko kmetovanje. Pri analizi podatkov so bila uporabljena merila centralne tendence in model logistične regresije. Znanje o hidroponskem kmetovanju je bilo med kmeti slabo. Ključni pozitivni dejavniki ozaveščenosti vključujejo oddaljenost od trga, državno podporo in dostop do družbenih medijev. Več kot tri petine kmetov je bilo pripravljenih sprejeti hidroponski sistem kmetovanja. Ti kmetje so imeli terciarno izobrazbo, dostop do svetovalnih agentov in razmeroma majhne kmetije. Visok začetni kapital za uvedbo je bil najbolj kritična omejitev pripravljenosti za sprejem sistema. Povečan pridelek paradižnika iz tega sistema je lahko razlog za njegovo zagovarjanje. Ozaveščenost in sprejemanje hidroponičnega kmetovanja se lahko povečata, če se okrepijo svetovalne službe. To bo zagotovilo prehransko varnost in trajnostni gospodarski razvoj.
Keywords: hidroponski sistem kmetovanja; paradižnik; zavedanje; pripravljenost sprejeti