Suckling Behaviour of Piglets Affected by Body Weight and Sex - Dobaj Gomboc, Martina; Skok, Janko; Škorjanc, Dejan; Prevolnik Povše, Maja (Agricultura Scientia, 2023)
Vpliv telesne mase in spola pujskov na sesno obnašanje. Sesno obnašanje pujskov je bilo v preteklosti sicer obsežno raziskano, pa vendar presenetljivo ni prav veliko raziskav, ki bi posebej obravnavale vpliv telesne mase in spola na sesno obnašanje. Ti dve osnovni lastnosti pujskov sta bili v raziskavah vključeni kotpodporni podatki, ne pa kot glavni dejavniki preučevanja. Iz tega razloga je bil cilj naše raziskave preučiti vpliv telesne mase na sesno obnašanje pujskov v času laktacije ločeno po spolu. V raziskavo je bilo vključenih 14 gnezd s skupno 158 pujski (85 pujskov moškega spola, 73 pujskov ženskega spola, velikost gnezda 6–15 pujskov). Sesno obnašanje smo opisali kot sesni položaj (sesek, ki ga je pujsek sesal med sesanjem), območje sesanja (razpon, ki sta ga zavzemala dva najbolj oddaljena seska, ki jih je pujsek sesal med sesanjem) in stabilnost sesanja (nagnjenost k zaporednemu sesanju na istem sesku). Opazovanja so bila izvedena v šestihobdobjih laktacije: 0−3, 4−7, 8−10, 11−14, 15−21 in 22−32 dni starosti. V vsakem obdobju smo pujske tudi stehtali. Vime svinje smo razdelili na tri dele: sprednji ali anteriorni (sesni par 1 in 2), srednji (sesni par 3 in 4) in zadnji ali posteriorni (sesni pari 6, 7 in 8). Rezultati so pokazali, da ima telesna masa različen vpliv na sesno obnašanje pri pujskih ženskega in moškega spola in sicer vpliva na vse preučevane lastnosti pri ženskih pujskih, pri moških pujskih pa le na stabilnost sesanja. Telesna masa pujskov ženskega spola je bila na sprednjem delu vimena v primerjavi z zadnjim delom značilno večja. Pri ženskem spolu se je izkazalo,da težji pujski precej pogosteje sesajo na prednjem delu vimena. Težki pujski obeh spolov so vzpostavili stabilnejši sesni red v primerjavi z lahkimi pujski. Območje sesanja je bilo pri moških pujskih precej obsežno, vendar se ni razlikovalo glede na telesno maso pujskov. Zanimivo pa so lahki pujski ženskega spola sesali na značilno večjem območju sesanja kot težki pujski ženskega spola. Dobljeni rezultati zapolnjujejo vrzel v sicer dobrem poznavanju sesnega obnašanja pujskov, kar je pomembno za rejsko delo v času laktacije, še zlasti pri izvajanju navzkrižnega premeščanja pujskov. V tem kontekstu je poznavanje podrobne vloge spola in telesne mase še posebej pomembno, saj se rejci pri delu pogosto odločajo predvsem na osnovni telesne lastnosti pujskov.
Keywords: prašič; laktacija; telesna masa; spol; položaj sesanja; stabilnost sesanja; območje sesanja