Supplementation Effect of Different Levels of African Peach (Nauclea latifolia) Leaf Meal on the Performance of West African Dwarf Goats - Jiwuba, Peter-Damian Chukwunomso; Egede, Solomon Chinedu; Akazue, Ruth Chioma; Omumuabuike, Jecinta Nwakaego; Andrew, Ugochukwu Onyenaucheya; Irelen, Terry Ujiagbe (Agricultura Scientia, 2022)
Vpliv dodatka različnih količin moke iz listov afriške breskve (Nauclea latifolia) na proizvodnost zahodnoafriških pritlikavih koz. Potreba po povečanju vnosa živalskih beljakovin in promociji varnega mesa je sprožila zanimanje za uporabo naravnih in potrošniku sprejemljivih fitogenih krmnih dodatkov. Podatkov o uporabi moke iz listov Nauclea latifolia (NLLM) kot fitogenega krmnega dodatka v kozjereji je malo. Iz tega razloga je bil cilj te raziskave ugotoviti učinek NLLM na vnos hranilni snovi, rastnost, hematologijo in serumsko biokemijo pri zahodnoafriških pritlikavih kozah. Štiriindvajset koz, starih 10−12 mesecev, je bilo naključno razdeljenih v štiri skupine po šest živali. Pripravljeni so bili štirje poskusni obroki, ki so vsebovali 0, 10, 20 in 30% prehranskega dodatka NLLM. Skupine koz so bile popolnoma naključno dodeljene štirim poskusnim obrokom (T1, T2, T3 in T4) za 105 dni. Količina zaužite suhe snovi (SS) dodatka se je znatno povečala (p < 0,05) v poskusnih skupinah (T2, T3 in T4). Količina SS osnovne krme je bila značilno (p < 0,05) višja v skupini T1. Skupna količina SS obroka (izražena kot g/dan ali g/metabolno težo) se je v poskusnih skupinah znatno povečala (p < 0,05). Pri količini SS dodatka, izraženi kot odstotek telesne mase (SS % TM), skupni količini SS, izraženi kot % TM in skupni količini SS, izraženi kot % TM (g/metabolno težo) je bil ugotovljen značilen vpliv dodatka NLLM (p < 0,05), pri čemer je imela skupina T1 nižjo vrednost v primerjavi z drugimi skupinami. Vnos surovih beljakovin, etrskega ekstrakta, pepela, v nevtralnem detergentu netopnih vlaken, v kislem detergentu netopnih vlaken in v kislem detergentu netopnega lignina je bil značilno višji (p < 0,05) pri poskusnih skupinah. Prirast telesne mase in konverzija krme sta se znatno izboljšala (p < 0,05) v poskusnih skupinah. Krvni parametri so pokazali značilne (p < 0,05) razlike za volumen celic, hemoglobin, rdeče in bele krvne celice, limfocite, nevtrofilce, globulin, holesterol, kreatinin, aspartat aminotransferazo in alanin aminotransferazo. Na osnovi rezultatov lahko zaključimo, da je dopolnjevanje obroka zahodnoafriških pritlikavih koz z NLLM povečalo vnos hranil in telesno maso ter izboljšalo hematološke in serumske biokemične parametre. Rezultati kažejo, da lahko v obroke za koze vključimo do 30 % NLLM brez kakršnihkoli škodljivih učinkov.
Keywords: Nauclea latifolia; Afriška breskev; fitogeni krmni dodatki; listna moka; krvni indeksi; zahodnoafriške pritlikave koze