Slow Growth Storage of Berula erecta in vitro – Effect of Sucrose, Sorbitol and Temperature - Ambrožič-Dolinšek, Jana; Oblonšek, Sanja; Ciringer, Terezija (Agricultura Scientia, 2022)
Počasna rast ozkolistnega koščca (Berula erecta) in vitro – vpliv saharoze, sorbitola in temperature. In vitro hramba ozkolistnega koščca (Berula erecta (Huds.) Coville)) s počasno rastjo bi racionalizirala vzdrževanje tkivne kulture, saj bi zmanjšala število prestavljanj na sveže gojišče. Počasno rast ob hkratnem ohranjanju viabilnost smo poskušali doseči z dodajanjem sladkorjev in sladkornih alkoholov v MS gojišče in nižanjem temperature v rastnih komorah. Preizkuslili smo vpliv nizkih temperatur (13 °C in 4 °C), različnih kombinacij in koncentracij sorbitola (20, 40 g L-1) in saharoze (30, 40 g L-1) ter svetlobe na viabilnost in sposobnost povrnitve rasti B. erecta. Povišanje koncentracije saharoze ni zavrlo rasti. Pri 23 ± 2 °C je dodatek 20 g L-1 sorbitola uspešno zavrl rast, dodatek 40 g L-1 sorbitola je po dveh mesecih kulture vodil v senescenco rastlin. Hramba B. erecta pri 13 °C v nobeni obravnavi ni učinkovito zavrla rasti. Kot najbolj učinkovit način za dolgoročno hrambo B. erecta s počasno rastjo se je izkazala hramba rastlin pri 4 °C v temi. Ob minimalni stopnji rasti je B. erecta ohranila visoko stopnjo viabilnosti, pri čemer so rastline ostale več mesecev nespremenjeno viabilne ter sposobne ponovne regeneracije.
Keywords: hramba s počasno rastjo; Berula erecta; viabilnost; saharoza; sorbitol; temperatura