The Effects of Different Cytokinin Types and Their Concentration on in Vitro Growth of Apricot (Prunus armeniaca L.) Shoots - Šiško, Metka; Ternjak, Tina; Grobelnik-Mlakar, Silva (Agricultura Scientia, 2022)
Vpliv različnih tipov citokininov in njihova koncentracija na in vitro rast poganjkov marelice (Prunus armeniaca L.). Cilj te raziskave je bil oceniti vpliv različnih tipov citokininov [(6-benzilaminopurin (BAP), tidiazuron (TDZ) in metatopolin (mT)] in njihove koncentracije na in vitro rast poganjkov marelice. Dobro razvite poganjke smo prenesli na različna razmnoževalna gojišča, ki so se razlikovala glede na dodan citokinin in njegovo koncentracijo. Poskus je trajal devet tednov. Vpliv dodanih rastlinskih rastnih regulatorjev in njihove koncentracije na končno maso pridobljenih poganjkov smo preverili z analizo kovariance (ANCOVA). Rezultati so pokazali, da imajo vsi trije v raziskavi uporabljeni citokinini pozitiven učinek na rast poganjkov. Pri TDZ in BAP je bila statistično značilna razlika pri različnih koncentracijah, medtem ko pri mT koncentracija ni statistično značilno vplivala na rast poganjkov. Glede na naše rezultate, smo največji prirast mase dobili na gojišču z dodanim BAP v koncentraciji 1,0 mg/L.
Keywords: Prunus armeniaca; mikropropagacija; razmnoževanje in vitro; BAP; TDZ; mT