An Analysis of the First Pillar of the CAP by Evaluating its Selected Indicators and Measuring its Impact on the Performance of Slovenian Agriculture over the Period 2014-2020 - Golc, Jernej; Turk, Jernej; Prišenk, Jernej (Agricultura Scientia, 2021)
Analiza I. stebra skupne kmetijske politike (SKP) s pomočjo vrednotenja izbranih kazalcev in ugotavljanje njegovega vpliva na slovensko kmetijstvo v obdobju 2014-2020. Skupna kmetijska politika (SKP) obstaja na nivoju Evropske unije že od leta 1962. Skozi obdobja je doživela različne preobrazbe, reforme in prilagoditve. Z merjenem uspešnosti izvajanja SKP je Evropska unija uvedla model vrednotenja posameznih ukrepov SKP skozi uvedbo sistema različnih kazalnikov, ki jih skozi različne metode zbiranja podatkov in informacij objavlja večinoma na letni ravni ter javnosti poroča o njihovih doseženih vrednostih. Na osnovi teh podatkov lahko ocenjujemo, kako uspešno SKP vpliva na posamezne kmetijske panoge znotraj posamezne države ali regije. Slovenija si je z Resolucijo o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 postavila svoje strateške cilje in svoj prilagojen sistem kazalnikov za vrednotenje. Z analizo I. stebra SKP želimo oceniti vpliv SKP na slovensko kmetijstvo v obdobju 2014-2020 na osnovi izbranih kazalnikov in sicer za ekološko kmetijstvo, vinski sektor in oceno samooskrbe za izbran kmetijski proizvod – meso. Izvedena analiza doseženih rezultatov je lahko podlaga za oceno uspešnosti ukrepov SKP in vhodna informacija odločevalcem pri nadaljnjem razvoju ustreznih ukrepov SKP v prihodnosti. Rezultati lahko služijo kot nadaljnji izhodni podatki za mnoge raziskave (ena izmed takšnih je ocena uspešnosti vloženih finančnih sredstev SKP v posamezne ciljne ukrepe SKP in njihovih dosežkih).
Keywords: Skupna kmetijska politika (SKP); Prvi steber; vrednotenje kazalnikov; ekološko kmetijstvo; vino; samooskrba z mesom