Methods of Assessing Cattle Temperament and Factors Affecting it: a review - Smolinger, Jože; Škorjanc, Dejan (Agricultura Scientia, 2021)
Metode ocenjevanja temperamenta goveda in dejavniki, ki vplivajo nanj: pregledni članek. V živinoreji mora biti čreda sestavljena iz živali, ki so dobro prilagojene določenemu okolju, kar omogoča varno delovno okolje ter doseganje optimalnih proizvodnih in gospodarskih rezultatov. Živali se različno odzivajo na pozitivne in negativne dejavnike okolja. Odziv posameznika na nove razmere lahko vpliva na presnovo in različne fiziološke sisteme. Številne biokemične značilnosti se lahko uporabljajo kot označevalci za ocenjevanje temperamenta. Temperament lahko opredelimo tudi kot kombinacijo značilnosti ali lastnosti, ki tvorijo posameznikovo razlikovalno lastnost. V tem preglednem članku predstavljamo različne metode ocenjevanja temperamenta goveda, prvič, v okolju, ki ga žival pozna, kot sta hlev in molzišče, drugič, v neznanih posebnih prostorih ali arenah s posebno opremo, in tretjič, ob upoštevanju drugih možnih vplivov na izražanje temperamenta. Kot eden od pristopov k ocenjevanju temperamenta je bilo opisano tudi merjenje označevalcev stresa v slini, iztrebkih in dlaki z neinvazivnimi metodami. Poznavanje temperamenta goveda nam omogoča varno delo, uvajanje ustrezno prilagojenih tehnologij reje in izboljšanje pogojev reje, kar posledično vpliva na boljše počutje živali.
Keywords: govedo; obnašanje; temperament; metode ocenjevanja