The Effects of pH-Neutral Electrolysed Oxidising Water on Growth and Development of Chrysanthemums - Šušek, Andrej; Copot, Klara; Šiško, Metka (Agricultura Scientia, 2021)
Vpliv pH-nevtralne elektrolizirane vode na rast in razvoj krizantem. Namen raziskave je bil proučiti vpliv pH-nevtralne elektrolizirane vode (pH nevtralne EV), ki smo jo pridobivali s sistemom Envirolyte®, na rast in razvoj krizantem. V poskus smo vključili dve sorti lončnih krizantem ('Tonka Blanc', 'Jahou CoCo') in dve sorti krizantem za rezanje ('Annecy White', 'Ninja'). Rastline, posajene v lonce, smo po potrebi zalivali s tremi različnimi koncentracijami pH nevtralne EV (0 %, 0,1 % in 0,2 %). Na osnovi rezultatov raziskave lahko potrdimo, da ima pH nevtralna EV značilen vpliv na rast in razvoj proučevanih sort krizantem. Pri lončnih krizantemah smo ugotovili značilen vpliv na povečano število in premer socvetij ter svežo maso in suho snov rastline in socvetij. Krizanteme za rezanje so višje in bolj razraščene ter imajo večjo maso nadzemnega dela rastline. Vpliv pH nevtralne EV na rast in razvoj proučevanih sort je odvisen od koncentracije raztopine. Najboljše rezultate smo dosegli z uporabo 0,2 % koncentracije.
Keywords: elektrolizirana voda; krizanteme; Dendranthema × grandiflora Tzvelv.; rast; morfološke lastnosti