Blood Profile of Growing Rabbits Fed Pro-Vitamin A Fortified Cassava Peel Meal Based Diets - JIWUBA, Peter-Damian Chukwunomso; ILO, Stanley Uzochukwu; AMADURUONYE, Wisdom; AZODO, Nonye Lilian; UZOMA, Chinenye (Agricultura Scientia, 2021)
Krvna slika pitovnih kuncev, krmljenih z obroki na osnovi s provitaminom A obogatene lupine kasave. V raziskavi so preučevali vpliv 61 dni trajajočega krmljenja pitovnih kuncev z obroki, ki so vključeval s provitaminom A obogateno lupino kasave (pro-ALK), na hematološke in serumske biokemične parametre. Obroki T1, T2, T3 in T4 so bili oblikovani tako, da so vključevali 0, 15, 30 in 45 % pro-ALK. V popolnoma slučajni poskusni zasnovi so bili kunci naključno razporejeni v štiri poskusne skupine po 12 živali, pri čemer so 4 kunci predstavljali ponovitev. Zadnji dan raziskave so vsaki živali odvzeli vzorce krvi, v katerih so analizirali hematološke in serumske biokemične kazalce. Rezultati okvirne sestave eksperimentalnih obrokovso pokazali, da so imele skupine T2, T3 in T4 višje (p
Keywords: hematologija; serumska biokemija; lupina kasave; β-karoten; kunec; biofortifikacija