Effect of Microcredit on Profit Efficiency of Small-Scale Poultry Farmers Oyo State, Nigeria - Orimogunje, Ronke Victoria; Ogunleye, Ayodeji Sunday; Kehinde, Ayodeji Damilola (Agricultura Scientia, 2021)
Vpliv mikroposojil na dobičkonosnost malih rejcev perutnine v Oyo State, Nigerija. Cilj raziskave je bil preučiti vpliv mikroposojil na dobičkonosnost malih rejcev perutnine v Oyo State (Nigerija). Vzorec 200 rejcev perutnine za raziskavo so izbrali z večstopenjskim postopkom vzorčenja. Zbrane podatke so analizirani z uporabo opisne statistike, Heckmanovega izbirnega modela, stohastičnim modelom in Tobitovim modelom. Rezultati, dobljeni z opisno statistiko so pokazali, da so v prirejo perutnine pretežno vključeni moški (78%), stari v povprečju 43 let, večinoma poročeni (77,5%) in tudi pismeni (80,5%). Večina anketirancev (73,5%) je imela dostop do mikroposojil, pri čemer jih je bilo 87,5% vključenih v različnazdruženja kmetov. Heckmanov dvostopenjski model izbire je pokazal, da sta članstvo v zadružnem (kmetijskem) združenju in stik s svetovalcem pomembna dejavnika, ki vplivata na dostop kmeta do mikroposojila. V drugi stopnji modeliranja se je izkazalo, da so starost, izobrazba, velikost gospodinjstva, delovne izkušnje, oddaljenost do vira financiranja, pravočasnost prijave za posojilo in velikost kmetije pomembni dejavniki, ki vplivajo na znesek mikroposojila. Rezultati, dobljeni s stohastičnim modelom, so pokazali, da so imeli mali perutninarji pri proizvodnji perutnine v povprečju 54% stopnjo dobičkonosnosti. Nadalje so rezultati prvega Tobitovega modela razkrili, da so višina mikroposojila, oddaljenost od vira financiranja, obrestna mera in obdobje odplačevanja posojila pomembno vplivale na dobičkonosnost, v drugem modelu pa so se kot pomembni vplivi na dobičkonosnost izkazali letaformalnega izobraževanja, izkušnje s perutninarstvom in članstvo v zadružnih/kmetijskih zvezah. Na osnovi rezultatov avtorji političnim odločevalcem predlagajo, da zagotovijo, da mikroposojila, ki so na voljo v okviru kmetijskih programov, pridejo do kmetov, ki ta posojila potrebujejo glede na predstavljene rezultate.
Keywords: mikroposojilo; dobičkonosnost; perutninarstvo; mali kmetje; Oyo State